ARS AEVI – MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI

ars aevi = art of the epoch = sarajevo


Koncipiran za vrijeme opsade Sarajeva, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi je najambiciozniji kulturni i razvojni projekt savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ars Aevi je postao simbol svih umjetnika koji su se solidarisali sa Sarajevom, s namjerom izgradnje multikulturalnog Centra/Muzeja savremene umjetnosti. Od 1992. godine Ars Aevi se razvio kao izraz kolektivne volje i solidarnosti te je njegova misija zasnovana na umrežavanju i suradnji između regionalnih i međunarodnih umjetnika, kustosa i muzeja savremene umjetnosti.


Suština projekta je njegova jedinstvena Kolekcija. Koncept i strateški ciljevi Ars Aevija prvi put su predstavljeni 1993. godine na 45. Venecijanskom bijenalu. Od 1994. godine, umjetnički direktori muzeja, centara i fondacija pozvali su umjetnike da postanu osnivači kolekcije Ars Aevi, kurirajući izložbe u ime Ars Aevija. Izložbe su organizirane u Milanu, Pratu, Veneciji, Ljubljani, Beču, Bolonjanu, Istanbulu i Podgorici. Godine 1999. arhitekta Renzo Piano se pridružio Ars Aeviju te projektovao budući Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi i most koji vodi do muzeja, a koji je izgrađen 2002. S obzirom na sve veće interesovanje, ovaj utopijski poduhvat iziskuje velike napore te ostaje otvoren za nova partnerstva u svrhu formiranja novih kolekcija. Grad Sarajevo osnovao je Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi 2017. godine, čiji primarni fokus usmjeren na stvaranje uvjeta za izgradnju muzeja. Po izgradnji, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi značajno će unaprijediti kulturni i razvojni kapacitet cijele Bosne i Hercegovine.

PROJEKT stranica u izradiHISTORIJA
MILANO KOLEKCIJA

U periodu 1994. –1999. nizom od 14 individualnih izložbi održanih u Centru savremene umjetnosti Spazio Umano Milano formiran je prvi nukleus Kolekcije Ars Aevi. Umjetnički direktor, osnivač ovog nukleusa, Enrico R. Comi pozvao je Michelangela Pistoletta da svojim djelom “La Porta dello Specchio” otvori vrata procesu formiranja kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu. Prva izložba “Kolekcije Milano” otvorena je u oktobru 1994. godine.


PRATO KOLEKCIJA

Bruno Corà, umjetnički direktor Muzeja savremene umjetnosti Luigi Pecci u Pratu, organizira izložbu na koju poziva deset umjetnika koji svojim djelima formiraju novu jedinicu Kolekcije Ars Aevi. Izložba “Kolekcija Prato” održana je u Muzeju Luigi Pecci u Pratu u ljeto 1996. godine. Pod naslovom “Ars Aevi” publikovan je katalog ove izložbe koji je tada usvojen kao ime za cjeli Projekt.


LJUBLJANA KOLEKCIJA

Na raskršću 1996. i 1997. godine u Modernoj galeriji Ljubljana održana je izložba kojom je formiran treći nukleus Kolekcije Ars Aevi. Umjetnička direktorica “Kolekcije Ljubljana” i direktorica Moderne galerije Ljubljana Zdenka Badovinac poziva umjetnike da s trinaest umjetničkih djela kreiraju novi nukleus Kolekcije Ars Aevi.


VENECIJA KOLEKCIJA

U vrijeme održavanja Venecijanskog bijenala 1997. godine, saradnjom između Fondazione Bevilacqua la Masa i Fondazione Querini Stampalia u Veneciji, realizirana je izložba “Artisti per Sarajevo” kojom je Kolekcija Ars Aevi obogaćena djelima devet eminentnih svjetskih umjetnika. Izložba “Kolekcije Venecija”, čiji je umjetnički direktor Chiara Bertola, bila je uvrštena u oficijelni program Venecijanskog bijenala.


BEČ KOLEKCIJA

Lóránd Hegyi, umjetnički direktor Muzeja moderne umjetnosti Stiftung Ludwig Wien, pozvao je 46 umjetnika iz svih dijelova svijeta da u oktobru 1998. godine postave svoja djela za Ars Aevi u izložbenim prostorima ovog muzeja. Djela “Kolekcije Beč” istovremeno su predstavljena reprezentativnim katalogom “Sarajevo 2000”.