Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja

Svake godine, zvanično od 1977. godine, ICOM organizuje Međunarodni dan muzeja, koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu. Međunarodni dan i Evropska noć muzeja - najveći muzejski događaji u Bosni i Hercegovini, će se održati u subotu 18. maja 2024.

Međunarodni dan muzeja

Prije 1977. godine, kada je zvanično u svijetu počelo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, ICOM je, na sastanku 1951 .godine, pod nazivom “Crusade for museums” (Borba za muzeje) okupio međunarodnu muzejsku zajednicu kako bi razgovarali o temi "Muzeji i obrazovanje." Ideja za Međunarodni dan muzeja upravo je inspirisana okvirom za pristupačnost muzeja koji je razvijen na ovom sastanku. Širom svijeta sve više muzeja učestvuje u Međunarodnom danu muzeja. Prošle, 2023. godine, na manifestaciji je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja i teritorija.

Tri muzeja pod našim krovom

S nadolaskom Međunarodnog dana muzeja, naša institucija se priprema za srdačno dočekivanje posjetioca, pružajući mogućnost pristupa svojim triju muzejskim prostorima. Gradski muzeji predstavljaju uglednu kulturnu instituciju u Sarajevu koja se sastoji od tri značajna muzejska entiteta. U okviru ove institucije nalazi se Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI, koji je fokusiran na suvremene umjetničke trendove. Osim toga, tu je i Olimpijski muzej Sarajevo, koji se posvećuje čuvanju naslijeđa i memorabilije povezane s Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine. Ovaj ansambl muzeja obogaćuje se i Muzejska postavka Valter Brani Sarajevo posvećena poznatom filmu.

Program Olimpijskog muzeja

Ostvarujući partnerstvo s renomiranim književnikom Ibrahimom Spahićem Olimpijski muzej u Sarajevu predstavlja svoj program u sklopu Međunarodnog dana muzeja. Centralna tačka programa bit će izložba plakata autora Ismara Mujezinovića, čija se svečana otvorenja planira u 12:00. U realizaciju muzejskog programa uključene su različite srednje škole i njihovi maturanti. Ugostiteljska srednja škola će demonstrirati kulinarske sposobnosti putem pripreme deserata, muzička srednja škola pridonijet će atmosferi događaja izvođenjem mini koncerta. Posebno se ističe partnerstvo s Katoličkim školskim centrom i Bošnjačkom gimnazijom, čije će sudjelovanje obogatiti program i omogućiti stvaranje veza između muzeja i mladih generacija. Osim toga, planirana je i muzejska šetnja, koju će voditi sam Ibrahim Spahić.

Dan otvorenih vrata

U povodu obilježavanja Međunarodnog Dana Muzeja, Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI i Muzejska postavka Valter brani Sarajevo najavljuju dane otvorenih vrata, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku za istraživanje bogatstva kulturne baštine i umjetničke produkcije. Posjetitelji će imati priliku dublje ući u svijet savremene umjetnosti kroz izložbe i kroz vođene ture koje će organizovati Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI. S druge strane, Muzejska postavka Valter brani Sarajevo otvorit će vrata svojih prostora kako bi posjetiteljima omogućila uvid u historiju i kulturnu baštinu povezanu s poznatim filmom Hajrudina Šibe Krvavca.

Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je ICOM BiH u koordinaciji s bosanskohercegovačkim muzejima.