Ministarstvo vanjskih poslova BiH – promocija vrijednosti olimpizma, sportskog i kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Javna ustanova Gradski muzeji Sarajevo, Muzej Olimpijskih igara Sarajevo, u okviru rada na promociji BiH i olimpijskih vrijednosti općenito, a povodom 40-te godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u februaru 1984. godine u Sarajevu, koriste priliku za promociju vrijednosti olimpijskog duha, sportskog i umjetničkog nasljeđa Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

U okviru Olimpijskog muzeja Sarajevo otvorena je izložba „The Future of Olympic Legacy“ posvećena XIV Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu. Izložba obuhvata bogatu kolekciju fotografija, artefakata i na razne interesantne i inovativne načine ispričanih priča koje pokazuju duh i nasljeđe ovog izuzetnog događaja. Sarajevo je tada, prije četrdeset godina, bilo domaćin do tada najuzbudljivijih i najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara.

Od spektakularnih sportskih događaja do nevjerovatne kulturne i umjetničke raznolikosti, ove su Igre ostavile neizbrisiv trag u srcima svih onih koji su ih doživjeli i bile i ostale simbol mira, saradnje i tolerancije.

Saradnjom Olimpijskog muzeja Sarajevo i Ministarstva vanjskih poslova BiH, a sa ciljem promocije BiH i njenih vrijednosti i specifičnosti uspostavljen je Open Source link digitalne izložbe koji je dostavljen svim diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu koja navedeni sadržaj mogu iskoristiti za kontinuitet promocije Olimpijske kampanje. Digitalna izložba predstavlja interesantno putovanje, upoznavanje, ali i podsjećanje na dane Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Izvor:  Ured za odnose s  javnošću