Sol LeWitt: Two Black Squares / Dva crna kvadrata

Kustosica: Aida Bičakčić

KRAK Centar za savremenu kulturu (Hamze Hume bb, Bihać)

14. – 19.3. 2024.

Otvorenje izložbe: četvrtak, 14.3.2023. 20 h

“Nelogično rasuđivanje vodi ka novim iskustvima.”

Sol LeWitt, Rečenice o konceptualnoj umjetnosti, 1968.

Rad Dva crna kvadrata/Two Black Squares (Glossy and Flat) američkog umjetnika Sol LeWitta javnosti je predstavljen 1996. godine u Museo Pecci Prato izložbom Ars Aevi 2000, Deset međunarodnih umjetnika/Dieci artisti internazionali, italijanskog kustosa Brune Corà  Ovaj konceptualni rad koji je će biti  izveden u KRAK centru, proizašao je iz repetitivnog koncepta Zidni crteži/Wall Drawings kojeg umjetnik razvija od 1968. godine. U vrijeme aktivnog djelovanja, Sol LeWitt crteže na zidu izvodi s asistentima, često potpuno distanciran od procesa produkcije umjetničkog rada. Crteži se na zid prenose prema nacrtu umjetnika, unaprijed određenim koloritom, pritiskom i gustoćom boje pri čemu materijalna priroda zida postaje njihov integralni dio. Izbor likovnih elemenata ovih svedenih, ponavljajućih shema su prave, krive i prelomljene linije, geometrijski oblici i tijela što ukazuje na umjetnikovu posvećenost čistim formama minimalizma.

U tekstu Paragrafi o konceptualnoj umjetnosti iz 1968. godine, LeWitt ističe da je koncept ili ideja najvažniji aspekt konceptualnog umjetničkog rada: “Kada umjetnik primjenjuje konceptualnu formu umjetnosti to znači da su svi planovi i odluke donesene unaprijed i da je izvedba površna stvar”. Dva crna kvadrata/Two Black Squares se u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi čuva u formi ručno iscrtane skice s precizno navedenim pozicijama središnjeg motiva-kvadrata na suprostavljenim zidnim plohama, njihovim dimenzijama i vrsti crne boje potrebne za oslikavanje. Nakon što je rad izveden, on postaje prostorna instalacija za čijim značenjem posmatrač traga bez interpretacijskih ograničenja.

Sol LeWitt (1928-2007) je američki minimalist i konceptualni umjetnik. Školovao se na Syracuse Univerzitetu u saveznoj državi New York gdje je i diplomirao 1949. godine. Pedesetih godina radio je kao grafički dizajner u izdavačkim kućama i arhitektonskim biroima. Prvi trodimenzionalni rad jednostavne modularne forme u kojem je naglasio geometriju, a odbacio tehnički izražaj, izveo je 1963. godine. LeWitt samostalno izlaže od 1965. godine;1978. izlaže u njujorškom MoMA-i; a 1993. godine izlaže u Galerija američke umjetnosti Addison  (Andover, Massachusetts) gdje su upravo Zidni crteži /Wall Drawings središnje djelo izložbe.

Izložba Sol Lewitta Two Black Squares u KRAK centru odvija se u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi iz Sarajeva u sklopu projekta Ars Aevi Tour. Projekat je nastao u namjeri da se obnove ranije i uspostave nove veze sa bosanskohercegovačkom umjetničkom scenom, te organizacijama i pojedincima koji usmjeravaju njezin razvoj. Izložba se pri tome razumijeva kao metodološki instrument istraživačko-spoznajnog procesa koji ima za cilj prepoznati interese publike, osvijestiti ulogu koju muzej i muzealizacija imaju  za budućnost bosanskohercegovačke umjetničke scene, te demokratizirati uspostavu principa buduće trajne postavke Kolekcije Ars Aevi.