Dani otvorenih vrata: Za sve posjetioce ulaz besplatan


Dani otvorenih vrata u Olimpijskom muzeju predstavljaju izuzetnu priliku za posjetitelje da dublje upoznaju i proslave važnost XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine. S obzirom na značajnu godišnjicu, koja obilježava 40 godina od tog izvanrednog sportskog događaja, Olimpijski muzej u Sarajevu je odlučio organizirati niz aktivnosti kako bi oživio duh tog perioda i podsjetio na njegovu važnost u svjetskoj sportskoj povijesti.

Od 8. do 19. februara od 10h do 18h, posjetiteljima će biti omogućeno besplatno razgledanje stalne postavke i dodatnih izložbi koje su specijalno pripremljene povodom 40. godišnjice Sarajevske olimpijade. Ovim gestom, Olimpijski muzej želi pružiti priliku širokom krugu posjetitelja da se upoznaju s bogatom kolekcijom artefakata i uspomena vezanih uz Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Važno je istaknuti da je JU Gradski muzeji Sarajevo, pod čijim okriljem se nalazi i Olimpijski muzej, već 29. januara ove godine otvorio jednu posebnu izložbu koja predstavlja arhivske rekvizite donirane od strane učesnika Sarajevske olimpijade. Ova izložba predstavlja značajan doprinos obilježavanju ovog jubileja i doprinosi očuvanju kulturne baštine vezane uz Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Posebno treba istaknuti inauguraciju biblioteke Olimpijskog muzeja, koja je obavljena u prisustvu posebnog gosta, Markusa Ostweraldera, prvog internacionalnog gosta koji je doputovao u Sarajevo povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimske olimpijade 1984. Markus Ostweralder je darovao muzeju vrijednu publikaciju pod nazivom "Olympic Games: The Design", koja predstavlja značajan doprinos muzejskoj biblioteci i kamen temeljac za daljnje istraživanje olimpijskog dizajna.

Pored toga, važno je naglasiti da su u sklopu obilježavanja 40. godišnjice ZIO '84. u Sarajevo doputovali i učesnici ovog velikog događaja, među kojima su se istaknuli sportisti poput alpskog skijaša Jure Franka, osvajača srebrne medalje u veleslalomu, te Katarina Witt, osvajačica zlatne medalje u umjetničkom klizanju, kao i Bojan Križaj i Sanda Dubravčić.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže brojnim programima svakim danom od 10h do 18h koje je pripremio Olimpijski muzej Sarajevo te da iskoriste priliku da učestvuju u posjetama i obogate svoje znanje o sportskoj prošlosti ovog značajnog grada i događaja koji su obilježili njegovu historiju.