40 GODINA OLIМРIJSKIH ZIMSKIH IGARA U SARAJEVU ’84: PROGRAM GODIŠNJICE KROZ MUZEJSKE PROGRAMЕ

Sjećanje na legendarnu 1984. godinu, kada su Sarajevo bile domaćini Olimpijskih zimskih igara, oživljava kroz niz zanimljivih programa koje Javna ustanova "Gradski muzeji" organizuje kako bi obilježila 40. godišnjicu ovog veličanstvenog događaja. Od 1. januara do 29. febrauara 2024. godine, građani će imati priliku sudjelovati u raznovrsnim aktivnostima koje slave sportsku tradiciju grada i nasljeđe ZOI '84.

Radionice za najmlađe: slikarski izraz dječje mašte

Muzej planira organizovati radionice namijenjene najmlađima tijekom januara i februara. Osim obilaska muzeja, djeca će imati priliku slikati motive ZOI '84, a njihovi radovi će biti izloženi u Dječjem kutku Olimpijskog muzeja. Termin radionica će biti naknadno dogovoren.

Reprodukcija kataloga Olimpijskog muzeja i olimpijskih borilišta

Izrada publikacije, koja će reproducirati katalog Olimpijskog muzeja, značajan je korak u programu obilježavanja. Ova publikacija će pratiti razvoj olimpijskog sporta u Bosni i Hercegovini te borilišta i infrastrukture, služeći kao temelj za buduće potencijalne aplikacije Grada Sarajeva za domaćinstvo zimskih olimpijskih igara.

Architecture Olympics 2024: potpora naučno-istraživačkim projektima

Program "Architecture Olympics 2024" donosi podršku naučno-istraživačkim projektima usmjerenim na promociju olimpijskog nasljeđa grada Sarajeva. Kroz izložbe, panel diskusije, video prezentacije i druge aktivnosti, partneri će zajedno raditi na očuvanju bogate olimpijske baštine.

Formiranje biblioteke Olimpijskog muzeja i promocija knjige Markusa Osterwaldera

U suradnji s ambasadom Švicarske, Olimpijski muzej planira formiranje biblioteke s izložbom "40. godina od Olimpijskih igara u Sarajevu". Također, bit će predstavljena knjiga Markusa Osterwaldera, "Olympic Games: The Design", označavajući službeno otvaranje biblioteke na datum 29.01.2024. godine.

Panel diskusije, izložbe i promocije: raznolik program obilježavanja

U saradnji s relevantnim partnerima, planirane su brojne panel diskusije, izložbe i promocije tokom februara. Posebno ističemo događaje poput koktela u povodu obljetnice, panel diskusije "Olimpijsko naslijeđe za budućnost", izložbe s područja arhivske građe i savremenog dizajna na datum 08.02.2024. godine.

Osvjetljavanje osvajača medalja: projekt s ambasadom Španije

Projekt otkriva planove za istraživanje i dokumentiranje svih osvajača olimpijskih medalja, s planiranim postavljanjem tabli s njihovim imenima na zgrade u Olimpijskom selu i studentskom domu u Nedžarićima na datum.

Za više informacija o programu obilježavanja 40. godišnjice Olimpijskih zimskih igara u Sarajevu '84 pratite naše društvene mreže.