Počela realizacija projekta IVA usmjerenog na inkluzivni i vidljivi razvoj kulture

Grad Sarajevo započeo je  implementaciju  projekta “IVA- Akcije inkluzivnosti i vidljivosti za održivi razvoj kulture”,  u  okviru zajedničkog projekta “ CC4WBs- Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan”. „Kultura i kreativnost za zapadni Balkan“ (CC4WBs) je projekat koji finansira Evropska unija koji ima za cilj podsticanje dijaloga na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora za povećani društveno-ekonomski uticaj.

 

Projekat se implementira u partnerstvu sa Gradom Podgoricom, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA-om, Muzejima grada Sarajeva, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijskim muzejom BiH, Muzejima i galerijama Podgorice

Glavno polazište realizacije  projekta IVA zasniva se na činjenici da muzeji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nisu dovoljno inkluzivni, niti pružaju inkluzivne sadržaje, a muzejsko osoblje nema dovoljno kapaciteta da obezbijedi i organizuje inkluzivne aktivnosti ili da organizuje okruženja sa elementima inkluzivnih aktivnosti.

Namjera projekta je da se udruženim snagama partnera doprinese uspostavljanju aktivnosti upravljanja muzejskom inkluzivnošću, jačanju kapaciteta kulturnih institucija u dvije zemlje te doprinese socio-ekonomskom razvoju i dobrobiti svih građana na projektnom području, što predstavlja specifičan cilj ovog projekta.

Projektom IVA će se uspostaviti  saradnja institucija kulture iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore na zaštiti i inkluzivnosti kulturno-historijskog naslijeđa. Nadalje, Takođe, jačaće se kapaciteti partnerskih kulturnih institucija kroz edukaciju i nabavku neophodne muzejske opreme.

Projekat će tokom 12 mjeseci trajanja svojim aktivnostima doprinijeti da navedeni partnerski muzeji postanu inkluzivniji, vidljiviji i privlačniji građanima i turistima kroz nove usluge koje čuvaju tradiciju i istorijsko/kulturno nasljeđe.