Nastavak saradnje Olimpijskog muzeja Sarajevo i BH Telecoma-Besplatna posjeta muzeju za učenika sa područja Kantona Sarajevo.

JU „Gradski Muzeji“ Sarajevo s ponosom najavljuje nastavak saradnje s BH Telecom-om. Nastavak saradnje vezan je za aktivaciju učenika i osnovnih škola Kantona Sarajevo, da posjete Olimpijski muzej i uče o duhu Olimpijskog Sarajeva. Konačni cilj je uvođenje posjete Muzeju u obrazovni program svih osnovnih škola u KS.

Osnovna koncepcija Olimpijskog muzeja Sarajevo je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine ovog događaja.

Kroz segment sporta u Muzeju je prikazana kandidatura, priprema, organizacija i realizacija XIV ZOI u Sarajevu, a kroz segment umjetnosti Mapa svjetske grafike „Art and Sport” sa djelima svjetskih umjetnika kao što su Andy Warhol, Henry Moor, Michelangelo Pistoletto, kao i kolekcija savremenih umjetnika BiH, među kojima su djela Mersada Berbera, Ismara Mujezinovića, Boška Kućanskog, Afana Ramića, Maria Mikulića, Mehmeda Zaimovića, itd.

Mladi naraštaji od muzeja očekuju zabavu, edukaciju, društvenu interakciju, interaktivnost s muzejom i izloženim predmetima. Olimpijski muzej  je to već prepoznao i uspješno nudi zabavu korištenjem različitih interaktivnih tehnologija, koje pomažu ostvarenju edukativnih ciljeva.

Želimo se zahvaliti BH Telecomu na prepoznavanju važnosti ovog projekta i na pružanju podrške u radu našeg Muzeja. Ovaj projekat ima višestruku korist za promociju obrazovanja, sporta i umjetnosti te Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo i BiH.