Bistrička stanica nakon 42 godine postaje muzej

Inicijativa da Bistrička postaja odmah po ukidanju pruge, postane muzej, nakon 42 godine postaje realnost.

Zahvaljujući aktivnostima gradske administracije, na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, danas su službeno počeli radovi na obnovi, restauraciji i rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika.

Gradili su je Eiffelovi učenici, danas je obnavljaju sarajevski neimari.

„Ovo je još jedan povijesni dan za grad Sarajevo. Bistrička postaja je jedina postaja iz Austro-ugarskog razdoblja, kulturno-povijesni je objekt i kao takav nacionalni je spomenik BiH. Dužni smo joj vratiti reprezentativan izgled i s ponosom je predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju grada. Sretan sam što radimo projekte koji će biti mjesto susreta i novih lijepih uspomena“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

U sklopu zaštitne ograde Bistričke postaje planirana je i postavka mesh platna, prikaz jedne fasade kako bi građani imali uvid kako će izgledati ovaj objekt poslije obnove.

Bistrička postaja je rađena u alpskom stilu, bila je najskuplja pruga koja se ikad radila na ovim prostorima, ističe Mufid Garibija, sarajevski ugledni arhitekta.

Njenu ljepotu pokazao je redatelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj postaji i oko nje. Zahvaljujući tom filmu o ovom objektu se i danas priča u svijetu.

Grad Sarajevo, na čelu s gradonačelnikom, vratit će autentičan izgled ovom objektu koji će otvoriti svoja vrata i predočiti svoju bogatu kulturno-povijesnu vrijednost.