Otvorena stalna postavka kolekcije Ars Aevi u Vijećnici

Izložba kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti "Ars Aevi" u okviru koje je predstavljeno između 60 i 70 posto fundusa Muzeja, otvorena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Dva kata čuvenog zdanja austrougarske arhitekture od danas će biti otvorena za sve ljubitelje suvremene umjetnosti, a cijeli četvrti kat posvećen je najvećoj postavci "Beč" kao poveznici dva grada i dvije države.

Vrijedni umjetnički nukleusi ostat će u prostorijama gradskog objekta do otvorenja Muzeja suvremene umjetnosti, čiju je zgradu projektirao slavni talijanski arhitekt Renzo Piano.

„Nismo svjesni vrijednosti, jako je puno nerazumijevanja za suvremenu umjetnost. Sve me ovo podsjeća na osnivanja Ars Aevija 1992. godine kada je on nastao u znak otpora i protesta na agresiju, a sada imamo pandemiju, ali i druge stvari koje utiču. Upornost Envera Hadžiomerspahića, rad i ustrajavanja održali su ideju Ars Aevija“, istaknuo je Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Muzej suvremene umjetnosti "Ars Aevi" (ime Muzeja je nepotpuni anagram imena Sarajevo, sa značenjem: Umjetnost epohe na latinskom jeziku) nastao je ratne 1992. godine. Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine.

Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki suvremene umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

Grad Sarajevo je izdvojio sredstva i pokrenuo pitanje izrade izvedbenog projekta Muzeja suvremene umjetnosti Ars Aevija.

„Nažalost nije bilo razumijevanja prošlog saziva Vlade za ovaj projekt, nadam se da će slijedeća garnitura nastaviti nove aktivnosti, kako o Ars Aeviju tako i nove projekte. Zašto ne i stari-novi gradonačelnik, treba izdvojiti one koji rade, jer ako se utopimo u isto, smanjuje se motivacija i bježe oni koji hoće iskreno da nešto naprave od ove zemlje i ovog grada. Nema rezultata bez kontinuiteta“, naglasio je Šarić.

Senka Ibrišimbegović, ravnateljica Javne ustanove Muzej suvremene umjetnosti „Ars Aevi“, izrazila je zahvalnost Gradu Sarajevu koji je prepoznao važnost projekta i nužnost otvorenja muzeja.

„Planiramo i stvaramo u kontinuitetu, trudimo se da dobijemo potporu vlasti kako bi se projekt do kraja realizirao. Nadamo se da ćemo postići i sporazum za izradu glavnog projekta i u konačnici muzeja“, naglasila je Ibrišimbegović i podcrtala kako su izloženi reprezentativni nukleusi gdje je na didaskalijama naznačeno tko su autori kreacije.

U cijelom projektu Ars Aevi najvažniji je povijesni trenutak, ističe Enver Hadžiomerspahić, utemeljitelj i koordinator razvoja projekta „Ars Aevi“.

„Grad Sarajevo je majka projekta, a Italija njegova druga majka. Sve vrijeme smo imali dobru suradnju. Hvala na hrabrosti i mudrosti, prije svega gradonačelniku Abdulahu Skaki, zamjenicima gradonačelnika Ivici Šariću i Milanu Triviću da donesu odluku o osnivanju Javne ustanove muzeja Ars Aevi, kao i da 150 umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika dobije mjesto u ovom dostojanstvenom prostoru“, kazao je Hadžiomerspahić.

Izložba kolekcije Muzeja suvremene umjetnosti "Ars Aevi" može se pogledati svaki dan u terminu od 10:00 do 18.00 sati. Cijena ulaznice u Vijećnicu je redovna, detaljnije informacije dostupne su na službenoj stranici Vijećnice